tirsdag 1. februar 2011

SLEMME BARN av Knut Nærum


Tittel: SLEMME BARN
Tekst: Knut Nærum
Illustrasjoner: Bjørn Ousland
Forlag: Cappelen Damm AS, 2008
Sjanger: Vers/rim - Billedbok

SLEMME BARN er en bok med vers av Knut Nærum, vers som ypperlig er illustrert av Bjørn Ousland. Bokens kvadratiske format: 23,5 x 23,5cm, gir illustrasjonene til Bjørn Ousland over dobbeltoppslag kraft og spenst, og billedliggjør Knut Nærums vers som hamrer moralen inn med kledelig tung og bastant rytme. Ifølge forfatteren selv er SLEMME BARN en bok for snille barn som ikke synes de har fått nok kreditt for at de er snille, og nå kan se hvordan det vil gå om de er slemme.

Temaene i versene omhandeler hva som skjer med barn som for eksempel spiser for mye godteri, stjeler, ikke rydder rommet sitt, ikke legger seg, har PC-spillgalskap, tagger og er late. Illustrasjonene er som barneværelser: fullt med noe som er laget av gummi, og ett oppslag er som flere tegneseriestriper samlet til èn rute. Illustrasjonene holder seg i begrensede fargetoner for hvert oppslag: X: sort + lillatoner, sort + rødtoner, hvor toneskalaen understreker versenes tematikk.

SLEMME BARN er inspirert av blant andre Roald Dahl, hvor mange barn har en sørgelig sjebne. Knut Nærum presenterer oss for like mange slemme gutter som slemme jenter, og blant andre Otto, Britt, Mot-Willy (motvillig), Victor og lille Mille har all grunn til å angre på sin oppførsel.

Jeg mener også at Knut Nærum ironiserer med Margrethe Muntes moraliserende regler og rim. Samtidig som Nærums vers virker avskrekkende, er de også oppmuntrende og uhyre morsomme for store og små (fra 9+) som har sans for slemme barn og 'alle barna'-vitsene med tildels makaber humor.

MALA MED MOBILEN
Malas tommel, den var både treffsikker og kvikk.
Mala sendte SMS-er overalt hun gikk.

Når det gjaldt å se seg for, var Mala lite tess.
Her er Malas aller siste SMS:

ligger under hjulet
på en bil m dårlig
brems. gjør litt vondt
i magen. hilzn Mala,
koz & klemz

Tone Wenche

3 kommentarer:

 1. Hvis man kun ser tittelen på boka, kan man tenke at den ikke virker videre pedagogisk og at den kan røre noe i barnet som kan fremkalle dårlig samvittighet eller dårlige følelser. Men når jeg leser din fortelling om hva den inneholder bør jo ethvert barn lese denne, gjerne sammen med en voksen. Jeg har ikke selv lest denne boka, men tenker at dette kunne vært en bok jeg burde lese høyt for mine "troll" i helga! Løp og kjøp!
  Marianne J.

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg lurer litt på dette med intertekstuelle referanser i boka: hvordan "ser" du Margrethe Munthe? Likner noen av rimene på hennes barnerim? Eller henvises det mer direkte til henne?
  Og hvordan oppdager du Roald Dahl i teksten?

  Velkjent problemstilling det der med at man må være litt slem for å få oppmerksomhet ;)
  kirsten

  SvarSlett
 3. Jeg fikk en umiddelbar Margrethe Munthe assosiasjon da jeg leste Knut Nærums vers, ved hans rim og moraliserende pekefinger. Og temaene går på hva som skjer om barn ikke oppfører seg slik de forhåpentligvis er oppdratt til. Mange av barna kan synes ensomme, det kanskje også på grunn av deres oppførsel, og med referanse til Roald Dahl, går det dem ikke så godt.

  tw

  SvarSlett