torsdag 3. februar 2011

"Harry Potter og de vises stein" av J.K. Rowling


Tittel: Harry Potter og de vises stein
Forfatter: J.K. Rowling
Forlag: Cappelen Damm
Sideantall: 280
ISBN: 9788273848031
Denne boken er den første boken av sju, som handler om den unge gutten Harry Potter og hans år på Galtvort skole for hekseri og trolldom.
Man møter Harry Potter som en ung usikker gutt som er oppvokst hos tanten og onkelen sin i en liten landsby i England. Han kom til de etter foreldrene ble drept i en bilulykke, det er i hvert fall det han er blitt fortalt. Det Harry ikke vet, er at på hans 11-årsdag, skal alt han kjenner til forandre seg.

Han blir hentet av en stor mann som heter Gyrid, som forteller han hva som virkelig skjedde med foreldrene hans når han var spedbarn. De ble drept av en mektig og fryktet trollmann Voldemort, og det lyn-formede arret Harry har i pannen fikk han da dette hendte. Han forteller at Harry egentlig er en trollmann og at han skal begynne på Galvort til høsten. Tanten og onkelen til Harry setter seg virkelig på bakbena imot dette og nekter han å dra. Gyrid skremmer tanten og onkelen med litt magi og Gyrid tar med seg Harry og reiser til Trollallmenningen. Her hjelper Gyrid med å få handlet alt Harry trenger til skolen mens Harry nysgjerrig kikker seg rundt i denne nye verdenen. På det magiske toget som frakter elevene til skolen møter Harry to til som er nye på skolen, Ronny Wiltersen og Hermine Grang.
Disse tre blir godt kjent med hverandre utover i boken. Det er også disse som sammen møter mange prøvelser for å beskytte ”de vises stein” som de finner ut at befinner seg på skolen. De bekjemper troll og må bruke kunnskaper de har tilegnet seg på skolen og i skolebøkene for å redde den magiske verden fra at Voldemort skal få tak i ”de vises stein” og få sin fulle livskraft tilbake.

Boken er en veldig morsom bok å lese, den er godt skrevet med morsomme ord og forklaringer som gjør at både store og små kan like den. Personene i boken er veldig godt forklart og man klarer lett å skape ett bilde av hvordan mennesker, vesener og steder ser ut, her er det kun fantasien som setter grenser. Boken er spennende fra begynnelse til slutt og jeg tror dette er en bok som kan fenge veldig mange. En bok jeg anbefaler for gutter og jenter i alle aldre.
- Hanne A

1 kommentar:

  1. Hei!
    Du skriver jo noe om morsomme ord og hendelser i boka - men kan du skrive noe mer om hvorfor du tror boka ble en så stor suksess?

    kirsten

    SvarSlett