fredag 4. februar 2011
Lille-Zlatan, eller Elle som hun egentlig heter, er en guttejente som liker å spille fotball. Hun har fått kallenavnet Lille-Zlatan etter den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimović.
Moren og faren hennes er på ferie i Mallorca og hun skal være hos mormor sammen med de tre onklene som ikke er navngitte. Den fjerde onkelen, Tommy, er bortreist. Plutselig ringer det på døren. Det er onkel Tommy! De finner på mange morsomme ting hver dag, helt til det dukker opp en ny person i Tommys liv – Steve. Ella blir misunnelig og eiersk fordi hun ikke lenger har Tommy alene, noe som fører til konflikter.

Boken tar for seg mennesker som er annerledes og fordommer rundt dette, men på en subtil måte. Det er leseren selv som ut i fra bildene kan tyde ting som ikke nevnes i teksten. Det nevnes ikke at Ella er en jente, og forsiden på boka viser et trassig barn ikledd fotballdrakt, som heller sukker på en persons sko.
Mitt førsteinntrykk var derfor at det handlet om en rampete gutt. Det er ikke før man ser på nattøyet til Ella at man innser at det er en jente. I tillegg må hun gå i damegarderoben når de er i svømmehallen. Forholdet mellom onkel Tommy og Steve kommenteres heller ikke i boken. Studerer man bildene nøye vil man finne stereotypiske trekk som hinter om at de er et homofilt par. Onkel Tommy har blant annet rosete skjorter, rosa solbriller,
ringer i ørene og motefrisyre. I tillegg er han frisør og har en feminin innredning på kjøkkenet.

Tegningene er stilistiske og fargerike, men det gis også mye plass til hvite tomrom, slik at fokuset blir på personene og gjenstandene som har farger. Flere av tegningene har urealistiske vinkler, noe som gjør dem interessante og levende.

Språket er lettfattelig og setningene er korte, slik at boken med letthet kan leses av barn.

Boken passer for alle som kan lese og byr på en sjarmerende historie om en guttejente og et homofilt par. For barn er det bare en koselig historie med humor, men for voksne er den litt dypere på grunn av intertekstualiteten.

ANBEFALES! :)


- Stig Andre

1 kommentar:

  1. Hei!
    Det høres ut som et komplementært / evt tolkende ikonotekstprinsipp i boka?

    Innholdet høres også nokså humoristisk ut? Kan du si noe mer om hva som skaper denne humoren? / Hva som gjør boka bra? (Kan virke som om vi finner en del karnevalistiske trekk her, verden snudd på hodet :) )

    kirsten

    SvarSlett