tirsdag 1. februar 2011

"Johannes Jensen føler seg annerledes" av Henrik Hovland og Torill Kove



"Johannes Jensen føler seg annerledes" er en ironisk og komisk bok om en krokodille som lever blandt mennesker og som anser seg selv som et menneske. Men selvom Johannes kler seg likt som menneskene, spiser likt og generelt lever likt som menneskene, føler han seg annerledes. En dag skjønner Johannes at det er halen hans som gjør at han skiller seg fra folkemengden, og i håp om å gli inn i mengden, binder han halen fast med bandasje rundt magen. Det hele ender med at han mister balansen uten halen, og havner på legevakten der legen er en elefant. Elefanten Dr. Fjeld er også annerledes og gir Johannes en liten moralpreken om godene ved å ha hale og at det ikke er negativt å skille seg ut. Johannes får selvtillit og synes det er fint å være annerledes.

Denne bildeboken er aktuell i forhold til mobbing, og at det ikke er noe galt i skille seg ut. Den er lettlest og passer godt for små barn, både gutter og jenter. Men boken har "skjulte" symboler som gjør at den er svært morsom for eldre barn også. Eksempler på dette er blandt annet når Johannes føler alle på bussen ser på han men så er det egentlig ingen som gjør det.
Temaet i boka er at man skal ikke føle seg noe mindreverdig selvom man er litt annerledes. Det er ingenting galt i å være annerledes.

Når det kommer til bokas sammenheng mellom bilde og tekst ser man at den er komplimentær. Det vil si at bilde og tekst utfyller og utdyper hverandre, og at vi kan få ulik informasjon fra bilde og tekst. Bildeboken er også tolkende. Dette ser vi eksepmler på når Johannes Jensen pusser tenner med ryggen mot speilet. Han ser ikke at han er annerledes. Et annet eksempel er på bussen da han føler seg stirret på av alle, mens på bildet ser vi at ingen ser på han men er konsentrert om sitt eget.

Boka om Johannes Jensen er søt med et godt budskap, som alle liker. Vi voksne ler nok like godt av denne boka som barna gjør.

Marte

2 kommentarer:

  1. Bøker som berører temaer som er vanskelige, både for barn og voksne er viktige, som temaet å være anderledes; altså ikke A4. Når figuren i denne boken er en dyreskikkelse med menneskelige egenskaper og personhetstrekk: hvilken gruppe barn mener du forstår og tar inn over seg at anderledeshet er OK, og at de vil akseptere og forsvare anderledeshet i en gruppe? Dette er jo også en utfordring for voksne mennesker. Jeg tror både barn og voksne kan le av anderledeshet, men glemme at for dem det gjelder, en 'outsider', kan hverdagen fortone seg temmelig ensom og utfordrende.

    tw

    SvarSlett
  2. Hei!
    Enig! Og vi kan vel alle føle oss nokså "annerledes", i alle fall i enkelte situasjoner! Jeg tror også at dette er ei bok voksne kan ha like stor glede av som barn. Selv om både språket og bildene framstår som enkle.

    kirsten

    SvarSlett