torsdag 27. januar 2011

Snill av Gro Dahle og Svien Nyhus



Snill handler om en liten jente som heter Lussi. Vi får høre hvor snill og flink hun er. Lussi gjør alltid som hun blir bedt om, og på skolen gjør hun alt riktig. Men en dag mens Lussi er på skolen forsvinner hun, ingen kan lenger se eller høre henne og alle glemmer at hun var der. Til slutt gled Lussi inn i veggen og ble borte. Alle begynner og lete etter Lussi, men hun klarer ikke si eller gjøre noe inne i veggen. Moren gråter, faren blir streng, læreren rister på hodet og rektor og ordføreren må komme. Ingen finner Lussi og tilslutt må brannmennene komme og lete etter henne, men heller ikke de klarer og finne henne. Lussi sitter fortsatt fast i veggen og prøver og rope, men klarer det ikke.

Etter en stund finner Lussi stemmen og kraften sin og skriker og hyler og slår seg ut av veggen. Lussi roper så taket rister at “NÅ ER DET NOK”. Mer enn nok. Men det skjønner vel alle. Lussi er ikke lenger liten og snill, Lussi kan nå velte stoler og rope og skrike så man hører henne helt til Finland. Plutselig høres et lite pip og det kommer flere ut av veggen, Lussi rekker hånden frem og sier det er trygt og komme. Lussi har sprengt vei i veggen for alle de andre som også var stengt inne i den. Lussi tenker på om det finnes flere slike vegger, men nå er hun sulten og vil hjem. “De får greie seg sjøl, tenker Lussi”.

Snill er en bildebok for barn, illustrert av Svein Nyhus. Bildene i boken forteller oss en annen historie enn det teksten gjør, her er et eksempel:




I teksten står det om Lussi og hvor snill og flink hun er, og “se som hun smiler”, mens vi ser på bildet at Lussi ikke smiler og ikke virker særlig glad. På de neste bildene i boken er Lussi tegnet veldig liten, mens tingene og menneskene rundt henne blir større, som om hun sakte forsvinner ut av bildene. Men når Lussi begynner og rope blir hun stor og fyller en hel side, og på siden hvor hun roper at “NÅ ER DET NOK!” er hun stor, mørk og kjempe sint, på dette bildet er det de andre som blir små. Lussi får tilbake sin normale størrelse når hun får roet seg og de andre slipper ut av veggen. Men på den siste siden, er Lussi større igjen og her har hun ikke lenger striglet hår, nå står de små museflettene hennes til alle kanter og hun piller seg i nesen. Lussi har gjort et opprør og er ikke lenger bare “snill og søt”.

Boken har korte enkle setninger og fortelleren i boken henvender seg til leseren “Se på Lussi!”, “Se som hun smiler!”. Men når man som voksen leser dette skjønner man at det ligger en ironisk undertone her. Jeg tror tema i denne boken er at snill jenter også vil bli sett. Det er viktig og ikke glemme de stille flinke barna, dette er noe jeg selv har erfart i praksis. De sitter som oftest og jobber bra med noe, mens andre er mer urolige og krever mer oppmerksomhet. Men også de som sitter stille og er snille, trenger oppmerksomhet.

Boken er satt sammen av korte setninger. Teksten forteller en historie mens bildene viser noe annet. Etter som jeg har lest i boken, liker jeg den bedre og bedre, dette er en god historie med et viktig budskap. Boken passer godt for de på barne trinnet, men siden den handler om en liten jente med rosa kjole og har en veldig rosa “jentete” forside, kan det være litt vanskelig og få gutter til å lese den.

Hanna T

1 kommentar:

  1. Hei!
    Jeg tror også at dette er ei bok man må lese noen ganger for å komme inn i... den er kanskje litt vanskelig tilgjengelig fordi det av og til er nokså stor avstand mellom det som fortelles i skrift og det som fortelles i bildene. Hvis du skulle skrive en analyse av boka, kunne du ha gått nærmere inn på hhv. skriften og bildene (det er jo mye som er litt originalt og annerledes her: lyrisk språk, bilder med rare perspektiv osv).
    kirsten

    SvarSlett