lørdag 29. januar 2011

Gruffalo av Julia Donaldson




Gruffalo handler om en liten mus som går tur i skogen. På veien møter musa flere farlige rovdyr(rev, ugle og en slange). Hver og en av dyra kan tenke seg å spise musa og inviterer henne med hjem på mat, men musa er listig og forteller at hun har avtale om spise middag med en Gruffalo og favorittmaten hans er tilfeldigvis det dyret musa til en hver tid vil unslippe. Redde forsvinner de hjem til huset sitt og musa sier hver gang:
"Dumme rev/ugle/slange som ikke forso
at det ikke finnes no'n gruffalo."
Ved å dikte opp en hemmelig venn, redder han seg unna stadig nye farer. Men hva så når skogen faktisk rommer en lys, levende gruffalo? Som har små mus som livrett?
Musa kommer seg ut av knipen ved å fortelle gruffalo at hun er det skumleste dyret i skogen. Gruffalo følger etter musa gjennom skogen og de møter igjen de samme dyrene. Dyrene blir redde når de ser de to komme gående og forsvinner raskt inn i huset sitt. Gruffalo blir mer og mer imponert. Til slutt truer musa med å ete gruffalo som flykter og det slutter med at musa kan kose seg med en nøtt helt alene uten noe som truer.

Gruffalo er morsom, passe skummel, overraskende og fantasifull bildebok. Den er oversatt av Arne Ruste. Han får historien til å klinge lett og fint. Teksten er skrevet på rim og er full av artige uttrykk og gode rim, og bildene passer godt til teksten. Axel Scheffler som har illustrert boka har brukt effekter som små detalj-utsnitt for å vise f.eks. hvor stygg tunga er, halvider, helsider og dobbeltsider. Som f.eks. når faren virkelig er der og musen møter en ekte gruffalo, da gir dobbeltside-illustrasjonen en skrekkinngytende følelse. Bildene er enkle, inviterende og kraftfulle.
Gjentagelser i handling og ordbruk skaper en rytme i teksten. I den første lese- og skriveopplæringen jobbes det med rim. Jeg mener derfor at denne boken passer godt for barn i barnehage og de første årene i grunnskolen,men da som høytlesning.
Gruffalo er fremstilt som fryktelig fæl, men samtidig dom og lettlurt.
Bare man er smart og listig så trenger man ikke være så stor og skummel for å oppnå det man vil. Musa klarte å lure gruffalo til å tro at hun var det farligste dyret i hele skogen.

Lena Ø

1 kommentar:

  1. Hei!
    Jeg er enig: jeg syns at det gode språket - og god bruk av rim - er noe av det som gjør at denne boka fungerer så godt.

    Moralen er kanskje litt "tradisjonell": du behøver ikke å være stor og sterk, så lenge du er lur! Men at det er et litt tradisjonelt barnebokbudskap betyr jo ikke at det er dårlig!

    kirsten

    SvarSlett